fbpx

Kengurujček za dojenčka: zakaj potrebujemo in kako ga izberemo?

Lahko se zgodi, da bo vaš dojenček veliko jokal in lahko se zgodi, da bo želel, da ga imate ves čas v naročju. Ja, ves čas. In to ne očka, babica ali teta, ampak vi. Res, da za otoka ni lepšega kot mamina bližina, toda vsake roke se utrudijo, tudi mamine. Različni kengurujčki imajo le eno osnovno funkcijo – pomoč materinim rokam. Kengurujček je tkanina s pomočjo katere lahko nosimo otroka na sebi. Teža otroka se porazdeli od rok na ramena in hrbet.

Po mnenju večine mamic, ki uporabljajo kengurujčke, je malček v slednjem bolj miren v primerjavi z otrokom v vozičku. Še ena dobra lastnost je ta, da v kengurujčku lahko otroka neopazno nahranite.

Od kengurujčkanja imajo koristi tudi matere, ne samo novorojenčki. Pri materah so zaradi kengurujčkanja opazili boljše proizvajanje mleka, kar jim daje gotovost v svojo vlogo matere in občutek, da na pravi način skrbijo za sovjega otroka.

Kengurujček je pomočnik doma, na obisku, ko malček zahteva stalno pozornost, med sprehodom, na vlaku… Da bi lahko izbrali nabolj primeren kengurujček/sling, moramo upoštevati nekaj dejstev.

sling-z-obroci-cenaOd katere starosti je možno nositi otroka v slingu?

Običajno za novorojenčke največkrat uporabljajo sling z obročiraztegljivi trakovi, tkani trakovi. Zdravega novorojenčka lahko nosite tudi v maj-slingu v vodoravnem položaju »zibelka« ali navpičnem »položaju zarodka«.

 • raztegljivom traku lahko otroka nosite od rojstva naprej oz., ko otrok doseže težo 3,5 kg do teže 9kg. Še posebej je primeren za novorojenčke.
 • V tkanom traku lahko otroka nosite od rojstva do 3 let oz. do teže 15kg.
 • V slingu z obroči lahko otroka nosite od rojstva do 3 let oz. do teže 15kg.
 • Zdravega otroka je možno nositi v majslingu  od rojstva (v vodoravnem položaju) do 3 let oz. do teže 15kg.
V kakšnem položaju je možno nositi dojenčka v slingu? 
 • Raztegljiv trak omogoča nošenje v vodoravnem položaju »zibelka« in spredaj na prsi.
 • Tkan trak omogoča nošenje spredaj na prsi, zadaj na hrbtu in na boku (oglejte si priloženi video), različnih načinov zavezovanja je ogromno. Novorojenčka lahko nosite tudi v vodoravnem položaju »zibelka«.
 • Slingi z obroči so namenjeni predvsem nošenju na boku, čeprav je možno tudi nošenje v vodoravnem položaju, spredaj (manjši otroci) in pogojno na hrbtu (večji otroci).
 • Zdravega novorojenčka lahko nosite v maj-slingu v vodoravnem položaju »zibelka« ali navpičnem »položaju zarodka«. Omogoča nošenje  spredaj in zadaj.
sling-za-dojenckaKako dolgo preko dneva boste malčka nosili v slingu?

Če nameravate biti samo doma ali zunaj kratek čas (do ene ure), je za vas primeren klasičen sling z obroči. Uporaba tega kengurujčka je preprosta in tudi namesti se hitro. Tak sling je primeren za otroke od rojstva naprej. Pomanjkljivost navadnega slinga z obroči je lahko obtežitev le ene rame. Potrebno je premikati kengurujček z ene rame na drugo.

Če planirate daljše sprehode, je za vas bolj ustrezen sling-šal (tkan trak). Obremenitev v takem kengurujčku se porazdeli na ramena in ledveni del telesa. Šali so lahko pleteni ali iz tkanine. Pleteni šali so namenjeni otrokom od rojstva in do 8-10 kg. Pleteni trak tesno drži otroka in izenači nepravilnosti pri ovijanju. Je idealen za mamice, ki še niso navajene na kengurujčke.
Tkanine posebnega tkanja, ki se rahlo vlečejo vodoravno, garantirajo idealno podporo otroka in udobje starša. Trakovi iz tkanine lahko tudi uporabljamo od rojstva, saj prenesejo veliko težo. Uporabljate jih lahko dokler je potrebno. Morda vas sprva lahko prestraši dolžina traka. V resnici je vse stvar prakse. Na začetku boste za ovijanje potrebovali do 10 minut, sčasoma pa se to lahko skrajša na 2-3 minute. Zaradi dolge dolžine, traka ni preveč prijetno ovijati zunaj.

kengurujcek-mei-tai

Maj-sling (Mei Tai) ima mehek pravokoten hrbet, ki je podoben hrbtišču nahrbtnika, in dolge trakove všite v vogale. Osvojitev maj-slinga je lažja kot osvojitev šala. Pomanjkljivost je, da je dolžina hrbta pri maj-slingu fiksirana, pri šalu pa lahko slednjo določite sami.

Pogosta vprašanja (FAQ):

Koliko časa lahko nosim otroka v slingu?
 • V slingu lahko nosimo otroka toliko časa, kot v naročju, pod pogojem pravilnega položaja.
 • Če je otrok predolgo v slingu, je potrebno delati premore. Približno na eno uro je potrebno otroka dati ven iz slinga in ga nežno masirati.
kengurujcki-za-dojenckeAli lahko mama podoji otroka znotraj slinga? Kako?
 • Za dojenje v vodoravnem položaju v maj-slingu je potrebno namestiti otroka tako, da so njegova usta na nivoju vaše dojke. Otrok mora ležati na boku, njegova ročica spodaj mora biti pod vašo pazduho.
 • Za dojenje v navpičnem položaju v maj ali fast slingu je potrebno rahlo zrahljati zgornje trakove slinga in spustiti otroka nižje, do nivoja prsi. Po končanem dojenju trakove dvignite v prejšnji položaj, pred tem pa namestite otroka na prejšnjo višino in ga držite v tem položaju z roko, dokler ne napnete trakov.
Ali lahko nosim otroka tako, da gleda okolico?
 • Tehnično gledano je to možno, vendar tak položaj ni dober za otroka.
Ali lahko sling operem v pralnem stroju?
 • Sling lahko peremo v pralnem stroju na programu za občutljivo perilo pri maksimalni temperaturi 40° s praškom za barvno perilo.
 • Možno ročno pranje.
 • Sling peremo posebej od ostalega perila. Zaželena je uporaba posebne vrečke za pranje.
 • Namakanje in beljenje ni dovoljeno.kengurujcki-za-dojencke
Na kaj biti pozoren pri nošenju otroka v slingu? Preprečevanje nesreč:
 • Ob uporabi slinga bodite pozorni pri prehodu med vrati, izogibajte se vogalov. Vaše dimenzije z otrokom v slingu so spremenjene, morate se navaditi sprememb, da se izognete poškodbam.
 • Ne nagibajte se, ko je otrok v slingu, tudi če držite otroka z eno roko. Če morate nekaj pobrati, to naredite v sedečem položaju.
 • Pomnite, da otroke vse zanima in povsod stikajo svoje ročice. Bodite pozorni, ne nahajajte se blizu možnih nevarnih predmetov z otrokom v slingu.
 • Nikoli ne uporabljaje slinga kot nadomestek za avto sedež!
 • Ne jejte vroče hrane in ne pijte vroče pijače z otrokom v slingu. Počakajte, da se malo ohladi.
 • Nosite obutev brez petk z nedrsečem podplatom. Med sprehodom zunaj z otrokom v slingu ne hitite, izbirajte znano in ravno pot.

Izberite kengurujček za svojega dojenčka

kengurujcek-za-dojencka  kengurujcek-nahrbtnik  nosilka-za-otroka

ring-sling1  sling-za-dojencka  kengurujcek-za-dojencka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.