fbpx

Nasveti za enostavno in prijetno dojenje

Dojenje ena in edina optimalna izbira za prehranjevanje dojenčka, saj ima številne prednosti za zdravje otroka in matere.

Prednosti za dojenčka:

 • Materino mleko zagotavlja optimalno prehrano, saj ima vse hranilne snovi, ki jih dojenček potrebuje za rast in razvoj.
 • Mleko matere vsebuje protitelesa, ki lahko zaščitijo dojenčka pred okužbami in boleznimi. Dojenčki, ki so dojeni, so manj dovzetni za različne okužbe. Dojenje lahko zmanjša tveganje za različne bolezni, kot so infekcijske bolezni, alergije, astma, diabetes in debelost.
 • Nekatere raziskave kažejo, da dojenje spodbuja razvoj možganov in lahko izboljša kognitivne funkcije pri otroku.
 • Dojenje pomaga krepiti vez med materjo in dojenčkom, saj med dojenjem pride do izločanja hormonov, ki spodbujajo občutke ljubezni in naklonjenosti.

Prednosti za mater:

 • Dojenje lahko zmanjša tveganje za različne bolezni, kot so rak dojke, rak jajčnikov in osteoporoza.
 • Dojenje lahko pomaga maternici, da se hitreje skrči nazaj na svojo normalno velikost, kar pa lahko pospeši okrevanje po porodu.
 • Med dojenjem se izločajo hormoni, ki lahko pomagajo zmanjšati tveganje za depresijo pri materah.
 • Dojenje je enostavno in praktično, saj ne zahteva priprave, shranjevanja ali ogrevanja hrane za dojenčka. Dojenje je tudi ekonomična izbira, saj ni potrebe po nakupu dragih nadomestnih mlečnih formul.

Dojenje je naravni način prehrane za dojenčke, a lahko predstavlja izziv za nekatere matere. Tu imamo nasveti za prijetno in enostavno dojenje.

 1. Ostanite sproščeni: Med dojenjem poskusite ostati sproščeni, saj lahko stres in tesnoba zmanjšata proizvodnjo mleka. Poskusite različne položaje, dokler ne najdete tistega, ki vam najbolj ustreza.

 2. Poskrbite za udobje: Udobje med dojenjem si zagotovite tako, da najdite udoben stol ali blazino, ki vam bo zagotovil podporo hrbtu, rokam in vratu. Priporočamo blazino za dojenje My Brest Friend s patentirano oporo za hrbet, ki razbremeni hrbtne, vratne in zatilne mišice med dojenjem. Ta blazina zagotavlja pravilno namestitev dojenčka, med dojenjem vam ga ni treba privzdigovati ali podpirati, kot pri uporabi drugih blazin.

Na voljo imamo blazine za dojenje enega otroka ali dvojčkov. 

 1. Pravilno pristavite dojenčka na dojko: tako, da dobro zajame bradavico in areolo (temnejši del okrog bradavice). To bo omogočilo dojenčku, da učinkovito sesa mleko, kar pa bo zmanjšalo tudi bolečine pri dojenju. Z blazino za dojenje My Brest Friend vedno imate proste roke za udobno pristavljanje otroka.
 2. Izogibajte se uporabi dude ali stekleničke: Uporaba dude ali stekleničke lahko zmede dojenčka in vpliva na njegovo sposobnost učinkovitega sesanja mleka iz dojke. Poskusite se izogibati njihovi uporabi, vsaj dokler se dojenje dobro ne uveljavi.
 3. Pogosto dojite: Pogosto dojenje spodbuja proizvodnjo mleka in pomaga vzdrževati dobavo mleka. Poskusite dojiti na zahtevo otroka, namesto po urniku.
 4. Poskrbite za primerno prehrano in hidracijo: Mati naj si zagotovi dobro in uravnoteženo prehrano z dovolj tekočine, zlasti vode.
 5. Uporabljajte različne pristope: Poskusite z različnimi pristopi, kot so menjavanje dojk, masiranje dojk in spodbujanje prsi, da povečate pretok mleka.
 6. Posvetujte se s svetovalko: Če imate težave z dojenjem ali se počutite neudobno, se posvetujte s svetovalko za dojenje. Lahko vam pomaga pri reševanju težav in zagotovi podporo ter nasvete za lažje dojenje.

Dojenja se lahko naučite s časom in prakso. Bodite potrpežljivi in ne obremenjujte se, če imate težave na začetku. S pravilno podporo in nasveti lahko postane dojenje lažje in prijetnejše za vas in vašega otroka.

Naši pripomočki za enostavno dojenje

Prispevek je pripravila svetovalka za dojenje, članica Evropskega društva svetovalcev za laktacijo Elacta

Ksenia Volodina [email protected]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.